2015. július 6., hétfő
Meggy, meggy és meggy
Az idei nagy befőző "karrieremet" a meggyel indítom. :) Az elmúlt 2 hétben kb. 33 kg meggyet dolgoztam fel több részletben. Volt olyan, amelyet vettem és volt olyan, amit meg kaptam Sógornőmtől.
Tettem el meggylevet, (amit most a nagy melegben olyan jó iszogatni), lekvárt és magozott meggybefőttet.
Az idén sok-sok türelemmel addig főztem a lekvárt, amíg olyan sűrű nem lett, hogy meg állt benne a fakanál. Az elején a levet mindig leöntöttem, amiből lett a meggylé. Nem használtam most semmilyen sűrítő anyagot.
A végén a géppel dunsztoltam ki őket 95 fokon 35 percig. (Én a leveket is közéjük tettem.)
Nem is írtam még, hogy sikerült olyan helyre költöznöm, ahol 2 hetente Egyháztáji vásár van és kistermelők árulják a terméseiket/termékeiket. Itt sikerült szereznem kis ubikat szuper jó áron, így bevállaltam a meggy mellé 3 kg ubi elrakását is, kisebbik fiam nagy örömére. :)
Az idén úgy döntöttem készítek rumos meggyet is. Karácsonykor leöntöm a rumot a meggyekről és kész is karácsonyra a házi "Cherry", a sütikbe meg a finom rumos meggy.
Az ötletet Lajos Mari újságából vettem. Én a meggyszemeket kimagvaltam, lehet nem kellett volna...
Most az üvegek (3 db) addig napoznak, amíg a cukor el nem olvad az aljukon, majd mennek a sötét polcra karácsonyig. Emlékszem annak idején nagymamám is készített és anyósom is mesélte, hogy az ő anyukája is készített. Hát igen nincs új a nap alatt! :)
Az idén befőző fóliát használok a kupakok védelme érdekében, főleg lekvárok és szószok esetében.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése