2013. április 26., péntek

Konyha: élelmiszer fagyasztás 1 (félkész ételek)


A családom mindennapi étkeztetésében nagyon nagy segítségemre van a nagy mű gonddal kiválasztott fagyasztószekrényem.  Van benne elég hely, hogy az ÁLTALAM  készített félkész ételeket lefagyasszam. Ezek az előre elkészített félkész ételek később rengeteg időt megtakarítanak nekem.  Nem kell túl nagy dolgokra gondolni!
Az egyik ilyen lefagyasztott félkész étel a fasírt. Amikor frissen meghozzák a darált húst, amit kértem, akkor 2 kg-ból fasírtot készítek, de nem sütöm ki őket, hanem a gombócokat tálcára rakom és lefagyasztom. Másnap mikorra mind megfagyott bele rakom egy fagyasztótasakba és lezárom az ikeában vásárolt zárókapoccsal. (Imádom ezeket a zárókapcsokat, mert könnyű kinyitni majd újra visszazárni velük bármilyen tasakot. Fűszeres tasakok, cukros és sós zsákok, tésztás zacskók stb. visszazárásánál is használom őket és nem kell félnem, hogy kiborul a tartalmuk a spájzban.) Ha szükségem van feltétre a főzelékhez, körethez vagy hamburgert szeretnék készíteni, akkor előtte kiolvasztom majd kisütöm őket. Nem változik meg az ízük a fagyasztástól, sőt jobban összeérnek az ízek!

A másik fagyasztott félkész termékem a rántott hús. Mikor veszek karajt (2-3 kg), akkor a szokásos módon kipanírozom mindet és a kipanírozott szeleteket kisütés nélkül a következő képen rakom egy kis tálcára: 2 szelet húst teszek egymás mellé, majd rá 1 uzsis zacsit, erre megint 2 szelet hús  és így tovább. Így teszem be őket a fagyóba és ha megfagytak, akkor  kiporciózom (kb 4-5 szelet) és fagyasztótasakba teszem őket. Ezt az attrakciót kb. kéthavonta kell elvégeznem.
Sütés előtt ezt is kiolvasztom.


Kicsivel nagyobb időbeli beruházást igényel az elkészítésük, de hosszútávon rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg, mert
  • egyszer kell elmosogatni az elkészítésükhöz felhasznált eszközöket,
  • kevesebb idő alatt készíthető el így a vacsora vagy ebéd,
  • a zsemlemorzsa nem hullik annyira és így kevesebb ég bele az olajba sütéskor.

Nyáron, mikor szezonja van a padlizsánnak, akkor a sütőben megsütött padlizsán húsát is leszoktam fagyasztani, így télen nem okoz gondot a padlizsán krém (van hogy készen fagyasztom le) vagy Muszaka elkészítése. 

1 megjegyzés:

  1. Akkor sincs semmi probléma ha kenyérrel vagy zsemlével készített a fasirozott?

    VálaszTörlés