2014. február 16., vasárnap

Kenyérsütés: fűszeres rozskenyér újra "tervezve"

Miután vasárnap random kenyeret sütöttem, úgy döntöttem, hogy "homo neticus"-ként tájékozódom a neten is kenyérsütés témában, mert a sütött kenyerem szerkezetével nem voltam 100%-ig elégedett.

Kutatásom eredménye:
  • Az aszkorbinsav mellett érdemes tenni a tk. lisztekhez (rozs) búzasikért, ami fontos szerepet játszik a tészta megkelésében. (Ha sütni szeretnénk kelt tésztást pékárut, de valamiért nem kelt meg szépen a tésztánk és a végeredménnyel nem vagyunk elégedettek, akkor nem biztos, hogy bennünk van a hiba!!!! A liszt minősége lehet rossz volt,azaz lehet nem volt benne elég sikér!!!!!)
  • Érdemes gyors kovászt készíteni előtte nap.  A következőket bedagasztani és kelni hagyni:
      • 100g kenyérliszt
      • 100g graham vagy tk. búza liszt 
      • 5 g élesztő
      • pici cukor
      • pici  víz
2-3 kísérlet után (a vasárnapi kenyér receptet kiegészítve a gyors kovásszal és 1 ek búzasikérrel) sikerült ilyen tk. kenyereket sütnöm:

Látszik, hogy a kenyér szerkezete már nem olyan tömör!
Megszórtam kenyérsütéshez való magkeverékkel a  tetejét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése