3 nagy csoportba lehet osztani az alapanyagokat:
- Zsírok/olajok
- folyadékok
- fakultatív anyagok (színezők és illatosítok)
3 zsír van, amely mindig minden szappanomban megtalálható (ők a szappanjaim triumvirátusai):
- Kókuszolaj (30%)
- Olívaolaj (20-40%)
- Ricinus olaj (5%)
A triumvirátuson kívül teszek még bele mindig további telítetlen és telített zsírokat is:
- Telítetlen zsírok: napraforgóolaj és/vagy szőlőmagolaj (15%-30%)
- Telített zsírok: shea vaj vagy kakaóvaj (5%) vagy tiszta disznózsír (5%-20%)
Használat közben megállapítottam, hogy a zsírok ilyen felállású alkalmazása jól habzó, nem könnyen "trutyisodó" szappanokat eredményez.
Mézes szappanok esetén még (termelői) méhviasz (3%).
Hideg eljárásnál a trace: 5% pipere szappanoknál és 7% samponszappanoknál.
A szappanok ápolóhatását saját készítésű macerátumjaimmal növelem.
Meleg eljárásnál a trace: 5%-10%
Folyadékok:
- Legkedvesebb folyadékom a kecsketej (lefagyasztva), amit 100%-ban használok és ami sógornőm szomszédasszonyának tanyáján élő kecskék adnak, azaz termelői!
- Gyógynövények/kávék/teák főzete (lefagyasztva) patikai desztillált vízzel elkészítve
- Gyümölcsök/zöldségek leve (lefagyasztva) /tervben van a használatuk/
- patikai desztillált víz
Meleg eljárásnál ez az arány 38%.
Hangsúlyozom nekem ez jött be!
Fakultatív anyagok:
- Színezésre mindig természetes anyagokat használok! Kakaópor, őrölt gyógy- és fűszernövények, agyagok stb.
- Illatosításra tiszta illóolajokat, fűszer- és gyógynövényeket alkalmazok. Az igazság az, hogy jobban szeretem a natúr illatmentes szappanokat, és némely illóolaj még allergizálhat is.
- Extra összetevők: méz, virágpor, propolisz tinktúra stb.
Én így készítek szappanokat, nekem ez vált eddig be!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése