2014. május 3., szombat

Tk. tönkölybúzás kovászos kenyér

Az elmúlt hetekben megértettem, hogy a jó kovász miért volt olyan nagy kincs nagyanyáink korában és hogy miért szállt anyáról leányára.  Lassan 2 hónapos lesz a kovászom és mostanra "erősödött meg" (ha szabad ezzel a kifejezéssel élnem) annyira, hogy szép magasra megemelje a tk lisztes kenyeret.
Igaz, hogy sütéskor én is lelkesen spriccolok be a sütőtérbe, hogy a pára tovább emelje a kenyeret! A hétvégén ilyen szép kis tk. tönkölybúzás kenyeret sikerült sütnöm. A jó  kovászos kenyérhez tehát jól bejáratott kovász és sok-sok türelem (24 órás folyamat a kovász szaporításával együtt) kell, de megéri!!!!!

Recept:
  • 200g aktív kovászt dagasztás előtt felszaporítani 200g vízzel, 100g kenyérliszt és 100g tk liszt keverékével és 1 tk. nádcukorral
  • 400g kenyérliszt
  • 200g tk. liszt (tönköly vagy búza)
  • 1 ek sikér
  • kb. 1-2 ek só
  • 1 csipet aszkorbinsav
  • 1 tk nádcukor
  • kb 200-300g folyadék
 Dagasztás után kb. 5-6 óra mire meg kell a tészta, majd formázás és újabb kelesztés a formában (én most püspök kenyér formát használtam)  kb. 1-2 óra. Sütéskor sűrűn permetezzünk be a sütőtérbe vizet!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése