Igaz, hogy sütéskor én is lelkesen spriccolok be a sütőtérbe, hogy a pára tovább emelje a kenyeret! A hétvégén ilyen szép kis tk. tönkölybúzás kenyeret sikerült sütnöm. A jó kovászos kenyérhez tehát jól bejáratott kovász és sok-sok türelem (24 órás folyamat a kovász szaporításával együtt) kell, de megéri!!!!!
- 200g aktív kovászt dagasztás előtt felszaporítani 200g vízzel, 100g kenyérliszt és 100g tk liszt keverékével és 1 tk. nádcukorral
- 400g kenyérliszt
- 200g tk. liszt (tönköly vagy búza)
- 1 ek sikér
- kb. 1-2 ek só
- 1 csipet aszkorbinsav
- 1 tk nádcukor
- kb 200-300g folyadék
Dagasztás után kb. 5-6 óra mire meg kell a tészta, majd formázás és újabb kelesztés a formában (én most püspök kenyér formát használtam) kb. 1-2 óra. Sütéskor sűrűn permetezzünk be a sütőtérbe vizet!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése