Még hűlt a kalács néztem utána a máklisztnek! Bővebb információt itt találtok róla. A legfontosabb, hogy beltartalmi értéke kb. 30%-al magasabb a sima őrölt máknál, gluténmentes, alacsony a szénhidrát tartalma, gazdag ásványi anyagokban, kalóriatartalma 280 kcal/100g.
Vissza a kalácshoz:
Ha már megvettem ki kellett próbálnom, nem hagyott békén a kis ördög!
Kreatív konyhatündér lévén rájöttem hamar, hogy a mák pelleteket (magamban én csak mák briketteknek hívom) a kávé/mák darálómmal meg tudom őrölni.
Mák pellet (nekem csak brikett) |
liszté őrölve |
Jó nagy adag liszt lett! |
- 150g öreg tészta (tk. búza, tk rozs és kenyérlisztből)
- 200g tk tönkölybúza
- 200g mákliszt
- 1 ek búzasikér
- citrom héj
- 5g élesztő
- 3 tojás sárgája
- tej (amennyit felvesz)
- kb. 8 ek. hidegen sajtolt napraforgó olaj
- 40g Xilit
- 60g szőlőcukor (ezen cukor mennyiségektől nem lesz nagyon édes a kalács, sőt inkább határeset)
sütés előtt |
sütés után |
Summa summarum: A fiaim nem panaszkodtak az íze miatt, de ők már le vannak szoktatva régóta a túl édes ételekről/italokról.
Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az Uramnak nem jött be!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése