8 éves koromban ettem először húgom keresztszüleinél Kolozsváron. (Apai nagyapám Erdélyi származású és a II. világháború után ismerte meg nagymamámat és ide nősült) Egy hetet töltöttünk ott és én minden adandó alkalommal azt ettem. :) Felnőttként sem feledtem el soha! Sokszor kértem, hogy írják már le nekem a receptet, de valahogy mindig elmaradt. Ma már tudom, hogy a receptjét leírni nem egyszerű, mert érzésből, körülbelüli arányokkal készítjük és AHÁNY HÁZ ANNYI SZOKÁS.
4 évvel ezelőtt határoztam el, hogy ha törik ha szakad, de én ZAKUSZKÁT fogok készíteni!!!
Azóta minden nyáron és ősszel készítek. Augusztus elején figyelem a piacon az árakat, mert sajna ha a padlizsán ára lent van, akkor a pritamin paprikáé meg nagyon fent van és fordítva. Ha a csillagok állása kedvez és mindkettő fontos alapanyaghoz jó áron jutok hozzá, akkor készítek egy adagot.
Tudni kell rólam, hogy kétszer sohasem tudok egy ételt egyformán elkészíteni! Így a zakuszkáim se mindig egyformák, sőt néha nem lesz igazi zakuszka íze. A ZAKUSZKA AZONBAN EZERARCÚ!!!! Ha nem sikerült tökéletesre sem bánkódom, mert akkor a pörkölt alá nagyon finom lesz lecsónak. Ha túl sok paradicsomot adtam hozzá véletlen, akkor meg az "olasz tészta ételek" mártásának lesz kiváló megspékelve az olasz konyha legismertebb fűszereivel: oregánóval, bazsalikommal, rozmaringgal.
A zakuszka receptjét nekem is nehéz lesz leírni, de megpróbálom:
- 2 kg padlizsán
- 1,5 kg pritamin (kaliforniai ha nincs más) paprika
- 3-4 nagy fej hagyma
- 1 kg paradicsom vagy 0,5-1 l paradicsomlé (házi)
- 3-4 dl olaj (lehet olíva is)
- 1 ek őrölt bors
- só
- cukor
- 2 mk Na-benzoát vagy szalicil
A hagymát megfonnyasztjuk az olajban, ha kész lezárjuk.
Turmixgép segítségével a héjától megfosztott padlizsánt és paprikákat leturmixoljuk. Ha nyers paradicsomot használunk, akkor azt is tegyük bele a turmixba. (A héját nem fontos levenni, mert a turmix teljesen összezúzza) A masszát a hagymára öntjük. (Én a kedvenc ikeás 10l edényemet használom.) Ha mindent leturmixoltunk és a hagymához adtuk, akkor felfőzzük az egészet, sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint teszünk bele cukrot. (Én apránként adagolom bele és folyamatosan kóstolgatom, hogy zakuszka íze van-e már.)
Kb. fél óráig pötyögtetjük folyamatos kevergetés mellett (lassú tűzön főzzük) ha kész beletesszük a tartósítószert.
Üvegekbe tesszük forrón és az üvegeket fejel lefelé állítjuk kb. 10 percig, hogy a vákuum hatás jól lezárja az üvegeket, hogy ne menjen tönkre e tartalmuk.
üvegek fejjel lefelé |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése