http://www.lidl.de/de/silvercrest-gluehwein-/einkochautomat-digital-mit-lcd/p47283 |
Kicsit elmaradtam a blogom írásával, de mentségemre szolgáljon, hogy voltak egészségügyi gondjaim, de most nem erről szeretnék írni!
Öko háztartásom kialakításának újabb mérföldkövéhez értem: a befőzéshez.
No nem teljesen újdonság ez számomra, hiszen tettem már el zakuszkát, paradicsomlét és nyugodtan kijelenthetem, hogy "befőzős" családból származom, mert nagyszüleim (mindkettő) és édesanyám minden nyáron a kertjük becses termékeit lelkesen (nem kis munkával) "mentették el " télre. Gyermekként elmondhattam, hogy nem szenvedtem hiányt télen gyümölcsből! Én mostanáig nem igazán vittem túlzásba a befőzést, mert az a sok cukor amit fel kell használni mindig elrettentett (no nem anyagilag). Családom 3 férfi tagja idén tavasszal egyértelműen értésemre adta, hogy őket nem érdekli a lekvárok és befőttek cukor tartalma, bolti volta nekik akkor is KELL!!!! A házi joghurtot is ízesíteni kellene természetesen házi lekvárral!
A kellő motivációval a "zsebemben" elindultam hát világot látni a neten! Célom a tartósítószer mentes és minimális cukorral (szőlőcukorral, gyümölcscukorral, mézzel, xilittel) való befőzés/lekvárfőzés megtalálása volt. Az első dolog, amibe "belebotlottam" az a befőzőautomata volt. Egy elektromos dunsztoló edény, amely folyamatosan tartva a kellő hőmérsékletet a kívánt ideig csírátlanítja az üvegben lévő gyümölcsöt, zöldséget stb. és ezáltal könnyedén, tartósítószer és akár cukor nélkül is elrakhatóak a gyümölcsök, zöldségek és lekvárok.
Bővebben itt olvashatok róla.
Nos az ára... Hát igen! Sokat tépelődtem, gondolkodtam és keresgéltem, míg nem a Lidl-ben igen baráti áron meghirdették. Gondoltam ennyiért megér egy próbát! Csütörtökön reggel nyitáskor egy utánfutóval a honom alatt (a másikat korán beraktam az oviba) versenyre keltem a nyugdíjas sereggel és sikerült vennem egyet!!! MEGSZEREZTEM!!
Találtam egy jó kis blogot, ahol a szerző leírja használatának minden csínját-bínját! Köszönet érte neki, hogy ilyen jól összefoglalta és megosztotta másokkal!
Lelkesen készültem is a hétvégére! Meggy szezon van, így sikerült szereznem az Egyetem kertészetéből (munkahelyem egyik előnye) vegyszermentes meggyet. Ja és a piacon az emeleten is találtam egy jó kis termelőt!
Minimális szőlőcukor felhasználásával készítettem meggy befőttet és lekvárt. Ez utóbbinál nem úsztam meg a 3:1 lekvár zselésítő használatát, de mentségemre szolgáljon, hogy választás előtt (van kínálat belőle a piacon) alaposan utána néztem az összetevőinek! Gondosan megmostam, szártalanítottam, átválogattam és kimagoztam (nem mindet) a meggyszemeket (ez volt a leghosszadalmasabb része a dolognak) az elmosott üvegekbe tettem őket, tetejükre tettem a szőlőcukrot majd felöntöttem csapvízzel az üvegeket és lezártam. Fejjel lefelé fordítottam az üvegeket a gépbe helyezés előtt. A gépet beprogramoztam és innentől kezdve más dolgom nem is volt!
Tényleg egyszerűen és gyorsan sikerült elvégeznem a "hadműveletet"!!! A befőzőautomata és én azt hiszem nagyon jó barátnők leszünk és sok finomságot elteszünk majd a télre a kis családomnak!
Holnap teszek fel képeket a befőttekről és lekvárokról, de most még egy részük a gépben "csücsül". :)
********************************************************************************
2014.06.15.
Az ígért kép (némi kommenttel):
Az eperlekvárt nem most készítettem, hanem kb. 2-3 hete. Mint írtam az idén cél volt a befőzés!
A magvazatlan meggyek közül némelyik megrepedt, de remélem ez csak esztétikai hiba!
A címkék fontosak, mert Zuram gondolkodás nélkül nyitja ki az üvegeket, és a sütibe szánt magvazott meggyet nem szeretném, ha megenné!!! Így nem mondhatja, hogy nem tudta pontosan mi van benne!
(Természetesen több üveggel tettem el mindegyikből!)
Kedves Melinda! Most találtam a blogodra, és élvezettel olvastam a különböző kategóriák szerinti tapasztalataidat. Köszönöm, hogy belinkelted a blogomat a befőzőautomatával kapcsolatosan. Én is "lopok" ötleteket tőled. Most éppen a stevia szirup keltette fel a fantáziámat. Persze, előbb egy-két tő növényt kell hozzá beszereznem, de talán épp időben vagyok még vele. További jó blogolást kívánok, szívesen látogatlak máskor is! Üdvözlettel: Tortafüggő Marisz
VálaszTörlésKedves Melinda! Nekem is egy Silvercrest készülékem van. Ehhez nincs lekvárfőző betét. Ha jól értem, ebben üvegestül csak úgy tudok lekvárt készíteni, ha előtte készre főzőm?
VálaszTörlésÜdvözlettel: annaszusz
Kedve annaszusz!
TörlésIgen előtte el kell készíteni a lekvárt, majd ki kell dunsztolni a gépben. A befőttek és ubik tényleg ilyen egyszerűen elkészíthetőek tartósítószer nélkül. Nekem még 1 költözést is kibírtak a télen. Az el nem fogyottak meg egészségesen vigyorognak a polcon. Szuper találmány és sokkal könnyebb vele készülni a télre. Az idén sógornőm is vett egy gépet! :) Az idén újra műbe vettem a gépet (eper lekvár).
Kedves Melinda.
TörlésÉn is most vettem ilyen gépet, kérhetnék receptekek, köszönöm. Lehet ehez a géphez lekvárfőző betétet kapni,?
Kedves Melinda! Segítségedet szeretném kérni. Elkevertem a befőzőautomatám füzetét, és szükségem lenne a táblázatra a hőfokokat és az időtartamokat tekintve. Nem tennéd meg, hogy lefényképezed és elküldöd az email címemre? /ritavezekenyi@gmail.com/ Előre is nagyon köszönöm.
VálaszTörlés